Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD uveo sankcije izraelskim doseljenicima zbog napada na Palestince na Zapadnoj obali

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak novu izvršnu naredbu kojom se odobravaju sankcije protiv izraelskih doseljenika koji su napali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i stavljanje četiri osobe na crnu listu.

Ovaj korak je poduzet u trenutku kada je nasilje doseljenika nad Palestincima širom Zapadne obale dramatično eskaliralo u jeku izraelskog rata u opkoljenom Pojasu Gaze.

Dramatični porast nasilja među doseljenicima na Zapadnoj obali podstakao je neke od Bidenovih najglasnijih demokratskih saveznika da poduzmu akciju kako bi to spriječili.

Odlukom se zabranjuje pojedincima pristup američkom finansijskom sistemu, zamrzavaju im se sva imovina koja je već pod američkom jurisdikcijom i zabranjuje im se ulazak u SAD, izjavila su dva visokopozicionirana zvaničnika Bidenove administracije. Američkim državljanima je također općenito zabranjeno da posluju s njima.

Zvaničnici su potvrdili da su četiri osobe kažnjene za različite aktivnosti, uključujući učešće u nasilju nad Palestincima, zastrašivanje, uništavanje imovine, prisilno raseljavanje palestinskih civila i prijetnje beduinskim zajednicama.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan uputio je zvaničnike kabineta na opcije politike za počinitelje nasilja, a državni sekretar Antony Blinken najavio je u decembru vizne sankcije protiv onih za koje je utvrđeno da su počinili nasilje.

Jedan od zvaničnika potvrdio je da je Bidenova administracija obavijestila izraelske zvaničnike o ovim potezima. On je negirao izvještaje da SAD razmatraju sankcije za izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha ili ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira – dvojicu ekstremno desničarskih političara koji su bili na čelu pokreta doseljenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,