Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD neće učestvovati u izraelskoj odmazdi protiv Irana

Preuzmite sliku

Predsjednik Joe Biden upozorio je premijera Benjamina Netanyahua da SAD neće učestvovati u kontraofanzivi na Iran, opciji koju Netanyahuov ratni kabinet favorizuje nakon masovnog napada dronovimai raketama na izraelsku teritoriju, prema zvaničnicima.

Prijetnja otvorenog rata između najvećih bliskoistočnih neprijatelja i uvlačenja Sjedinjenih Država dovela je regiju na ivicu, izazivajući pozive na suzdržanost od strane globalnih sila i arapskih nacija.

– Bliski istok je na rubu. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punog razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju – rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres Vijeću sigurnosti na sastanku sazvanom u nedjelju kao odgovor na udare.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood pozvao je Vijeće da nedvosmisleno osudi iranski napad.

– Dozvolite mi da budem jasan: ako Iran ili njegovi saveznici preduzmu akcije protiv Sjedinjenih Država ili dalje akcije protiv Izraela, Iran će biti smatran odgovornim – rekao je.

Ipak, Biden je rekao Netanyahuu da SAD neće učestvovati ni u kakvoj izraelskoj kontraofanzivi na Iran zbog napada, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin također su razgovarali sa svojim kolegama, uključujući SaudijskuArabiju,Tursku, Egipat i Jordan, naglašavajući potrebu izbjegavanja eskalacije, važnosti koordiniranog diplomatskog odgovora i ističući da će SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela.

Iran je započeo napad zbog navodnog izraelskog napada na njegovu ambasadu u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde i nakon višemjesečnih sukoba između Izraela i iranskih regionalnih saveznika, izazvanih ratom u Gazi.

Međutim, napad sa više od 300 projektila i dronova prouzročio je samo skromnu štetu u Izraelu. Većina ih je oborena od strane izraelskog odbrambenog sistema Iron Dome i uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana.

Jedina ozbiljna povreda prijavljena u Izraelu je 7-godišnjak koji je ozlijeđen gelerima. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,