Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija poslala više od 29 tona humanitarne pomoći za Gazu

Preuzmite sliku

Rusija je u srijedu saopštila da je poslala više 29 tona humanitarne pomoći za opkoljeni Pojas Gaze, gdje je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 32.400 Palestinaca, a oko 74.800 povrijeđeno, javlja Anadolu.

U saopštenju ruskog Ministarstva za vanredne situacije na Telegramu se navodi da je specijalnim letom danas dostavljena 20. serija humanitarne pomoći predstavnicima egipatskog Crvenog polumjeseca u gradu El-Arish, koji će potom pomoć preusmjeriti na stanovnicima Gaze.

Ministarstvo je ranije saopštilo da se humanitarna pomoć sastoji od žitarica, brašna, šećera i drugih proizvoda za dugotrajno skladištenje, kao i sredstava za ličnu higijenu, od kojih je većina prikupljena na inicijativu vlasti Ruske Republike Karačaj-Čerkesije.

“Od početka humanitarne misije ukupno 20 letova ruskog Ministarstva za vanredne situacije dopremilo je više od 480 tona tereta”, navodi se u saopštenju.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Najmanje 32.414 Palestinaca ubijeno je u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, a 74.787 Palestinaca je povrijeđeno u napadima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog rata je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno, napadi i blokada doveli su do akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, a 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,