Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija kreće u žestoku borbu s Facebookom i Googleom, drastično će ih kažnjavati

Preuzmite sliku

Rusija planira nametnuti strože novčane kazne tehnološkim kompanijama koje ne poštuju ruske zakone, kažu izvori upućeni u te planove, čime je podignut ulog Kremlja u borbi s globalnim tehnološkim divovima poput Facebooka i Googlea, javljaju agencije.

Tokom posljednjih pet godina Rusija je uvela strože zakone za regulaciju interneta, kojima se zahtijeva da tražilice brišu neke rezultate pretraživanja, da usluge za slanje poruka dijele svoj ključ za šifriranje sa sigurnosnim službama te da društvene mreže pohranjuju osobne podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

Planovi za uvođenje oštrijih kazni sadržani su u dokumentu koji je za konsultacije pripremila vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koji je poslan kompanijama te industrije kako bi dobili povratnu informaciju, kažu tri izvora upoznata s nacrtom tog dokumenta.

Trenutno jedini alat koji Rusija ima na raspolaganju kako bi osigurala provedbu zakona su novčane kazne, koje obično dosežu tek nekoliko hiljada eura, ili blokada uvredljive internetske usluge, što je opcija prožeta nizom tehničkih poteškoća, prenosi Index.hr.

Sada se predlaže da kompanija koja ne ispoštuje zakonska pravila podliježe novčanoj kazni u vrijednosti od jedan posto godišnjeg prihoda te tvrtke u Rusiji. Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Predstavnik regulatora državnih telekomunikacija Roscomnadzora Vadim Ampeloskiy izjavio je da ne može ništa komentirati jer ta agencija nije bila uključena u izradu zakona.

Ruski regulator Roscomnadzor već je nekoliko puta optužio Facebook i Google da se ne pridržavaju ruskih zakona. Nadalje, blokirao je pristup LinkedInu 2016. godine, a pokušao je to učiniti u aprilu i usluzi za šifrirano slanje poruka Telegram.

Googleov predstavnik u Rusiji odbio je komentirati optužbe ili prijedlog novih novčanih kazni, kao i direktori Facebooka i Telegrama.

Baš kao i zakonodavci i dužnosnici u SAD i EU, Rusija se bori s izazovom na koji način ograničiti snagu tehnoloških kompanija koje su prikupile veliko bogatstvo i goleme baze podataka.

Prijedlog nametanja plaćanja kazni u visini od 1 posto godišnjeg prihoda ostvarenog u Rusiji može dovesti do znatnih novčanih kazni. Naprimjer, Googleova ruska podružnica u 2017. godini imala je prihod od 45,2 milijarde rubalja (600 miliona eura), prema SPARK bazi podataka koja prikuplja podatke iz poslovnih registara.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, tehnološke kompanije bi mogle biti i više puta terećene novčanim kaznama, za svaki put kad se utvrdi da su počinile prekršaj.

Za usporedbu, prema sada važećem zakonu, maksimalna kazna s kojom se Google u Rusiji može suočiti oko trenutno aktuelnog slučaja je 700.000 rubalja (nešto više od 8.000 eura). Taj slučaj odnosi se na optužbe da Google, u vlasništvu firme Alphabet Inc., nije udovoljio zahtjevima za uklanjanje rezultata pretraživanja određenih organizacija čije su aktivnosti u Rusiji zabranjene. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,