Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rouhani traži od Evrope da poštuje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom

Preuzmite sliku

Iranski predsjednik Hassan Rouhani oštro je osudio saopštenje tri članice EU koje implicira iransku umiješanost u napade dronovima iz Jemena na saudijske naftne rafinerije, tražeći od njih da poštuju obaveze preuzete Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA), kako se zvanično naziva iranski nuklearni sporazum.

Govoreći na sastanku s britanskim premijerom Borisom Johnsonom na marginama 74. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Rouhani je izrazio žaljenje zbog nedavnog saopštenja tri članice EU, tvrdeći da takva neosnovana saopštenja nisu konstruktivna i beskorisna su u ovako ozbiljnoj i komplikovanoj situaciji.

On je kritikovao Britaniju zbog neprovođenja obaveza preuzetih JCPOA i koje bi koristile iranskom nuklearnom sporazumu, prenosi Fena

Rouhani ističe kontekst JCPOA koji je otvorio put za pozitivnu ekonomsku atmosferu za Iran i zatražio je od država članica EU da puste u funkciju Instrument podrške trgovinskoj razmjeni  (INSTEX) što je ranije moguće.

U ostalim komentarima, iranski predsjednik je govorio o “Hormuškoj mirovnoj inicijativi” koju će danas predstaviti na zasjedanju Generalne skupštine, navodeći da je saradnja među zemljama regije jedini put da se osigura održiva stabilnost i sigurnost u regiji.

U međuvremenu je Johnson naglasio činjenicu da je London voljan da razvija odnose s Teheranom, dodajući da je Britanija uvijek podržavala JCPOA.

Kazao je da je uložio velike napore na obeshrabrivanju američke administracije od povlačenja iz nuklearnog sporazuma.

Ukazujući na iransku aktivnu ulogu u regiji, on je izrazio nadu u nastavak provedbe nuklearnog sporazuma i deeskalacije napetosti u regiji, javila je iranska državna  novinska agencija IRNA

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje