Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ronioci pronašli i spasili ribu zarobljenu u plastičnoj vrećici (VIDEO)

Preuzmite sliku

Video postavljen na Facebook stranici ´Stay in Thailand´ prikazuje ronioce koji su otkrili ribu na dnu mora zarobljenu u plastičnoj vrećici.

Ronioci su, srećom, oslobodili zarobljenu ribu i spasili je od sigurnog umiranja. No, milioni morskih životinja diljem svijeta ne dijele istu sudbinu, piše Novi list.

Iako je manje uobičajeno da se morske životinje zaglave unutar plastike, sve je više takvih slučajeva, čak i s većim životinjama, poput delfina.

Svjedoči tome slučaj dupina iz 2018. godine kojemu se ˝kljun˝ zaglavio u plastični prsten boce i tako mu onemogućio hranjenje, što je na koncu dovelo do umiranja.

Gutanje plastike

Gutanje plastike je u puno većem postotku i u alarmantnom zamahu. Nedavna studija, koju su proveli istraživači na sedam vrsta morskih kornjača u trima različitim oceanima, pokazala je da su sve kornjače u organizmu sadržavale mikroplastiku.

 • U istraživanju, koje su proveli istraživači u CSIRO Oceans i Atmosphere, otkriveno je da morske kornjače koje su progutale samo jedan komad plastike imaju 20 posto veću mogućnost smrti.

  Alarmantni podaci

  Nagomilavanje i postojanost plastičnog otpada u morskom okolišu sve je više zabrinjavajuće. Procjenjuje se da je od 4,8 do 12,7 miliona tona plastičnog otpada ušlo u svjetske oceane samo u 2010. godini.

  Australija je prošle godine smanjila potrošnju plastičnih vrećica za 80 posto u samo tri mjeseca i tako spriječila da 1,5 milijardi vrećica doprinese onečišćenju okoliša.

  Prema trenutnim pokazateljima u svijetu ima preko 5,25 biliona komada plastičnog otpada, a očekuje se da će se do 2050. godine plastike u morima biti više od riba. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,