Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali Netanyahu želi rat!”

Preuzmite sliku

Iranski ministar vanjskih poslova Hussein Emir Abdullahiyan izjavio je da se razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali kako izraelski premijer Benjamin Netanyahu “više voli rat kako bi spasio sebe”, javlja Anadolu. 

Abdullahiyan se sastao s libanonskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Buhabibom u sklopu službenih kontakata u glavnom gradu Bejrutu.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka, Abdullahiyan je iznio ocjene o napadima koje je izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze i jug Libanona više od četiri mjeseca i drugim događajima.

Navodeći da se razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali Netanyahu želi rat, Abdullahiyan je rekao:

“Kao dvije zemlje, Iran i Libanon, naglasili smo da rat nije rješenje i da se rat ne bi trebao širiti.”

Tvrdeći da Izrael i američka administracija koja ga podržava nisu postigli nikakav konkretan uspjeh u genocidu koji se već četiri mjeseca provodi nad Pojasom Gaze, Abdullahiyan je o američkoj politici u regiji rekao sljedeće:

“SAD po tom pitanju vodi dvije politike. S jedne strane nastavljaju vojnu pomoć Izraelu i učestvuju u genocidu u Gazi. Druga njegova politika je dijalog koji je pokrenuo prema političkom rješenju. Želimo jasno reći; Ako SAD želo sigurnost i stabilnost u regiji, moraju zaustaviti masakr u Gazi i na Zapadnoj obali.”

Abdullahiyan se također sastao s libanonskim premijerom Necibom Mikatijem u sklopu njegove posjete Bejrutu.

U pisanoj izjavi nakon sastanka, Abdullahiyan je poručio:

“Današnji razvoj događaja u Gazi ide prema političkom rješenju. Međutim, Netanyahu pronalazi rješenje u ratu kako bi spasio sebe.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje