Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi Afroamerikanac na mjestu ministra odbrane SAD-a

Preuzmite sliku

Izabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će za ministra odbrane penzionisanog generala Lloyda Austina, koji je nadzirao američke snage na Bliskom istoku u mandatu predsjednika Baracka Obame, prenijeli su u ponedjeljak američki mediji pozivajući se na portal Politico.

Politico se pak pozvao na izjave troje ljudi koji su imali uvid u tu odluku.

Bio bi prvi Afroamerikanac na toj dužnosti

Ako dobije potvrdu u Senatu, Austin će postati prvi Afroamerikanac na dužnosti američkog ministra odbrane.

General kopnene vojske, star 67 godina, Austin se borio i u Iraku i Afganistanu.

Biden će u utorak i službeno saopćiti njegovu nominaciju, javio je Politico.

Austin će trebati dobiti odricanje od Kongresa jer je prošlo manje od potrebnih sedam godina otkako je službovao u vojsci. On bi tako postao drugi šef Pentagona u četiri godine koji će zahtijevati odricanje, nakon što je predsjednik Donald Trump izabrao Jamesa Mattisa, penzionisanog generala iz redova marinaca, za svog prvog ministra odbrane.

Biden dužnost preuzima 20. januara

Biden, koji preuzima dužnost 20. januara, također je objavio imena članova svog naučnog tima kojim će njegova administracija odgovoriti na izazove borbe s pandemijom koronavirusa.

Biden je izabrao dosadašnjeg glavnog tužitelja Kalifornije Xaviera Becerru za ministra zdravstva i dr. Rochelle Walensky, šeficu infektivnog odjela bostonske bolnice Massachusetts General da vodi američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti imenovan je glavnim Bidenovim savjetnikom za virus.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,