Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Preko 2 hiljade pacijenata, civila i medicinskog osoblja i dalje u opkoljenoj Indonezijskoj bolnici

Preuzmite sliku

Najmanje 2.600 ljudi, među kojima su pacijenti, raseljeni civili i medicinsko osoblje, i dalje se nalazi u opkoljenoj Indonezijskoj bolnici u sjevernom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

“400 povrijeđenih i njihovi pratioci su još uvijek u bolnici, pored 200 medicinskog osoblja i oko 2.000 raseljenih osoba”, rekao je Ashraf al-Qudra, portparol Ministarstva zdravlja sa sjedištem u Gazi.

On rekao da se u bolnici Al-Shifa još uvijek nalazi 259 povrijeđenih, određeni broj civila i medicinskog osoblja. Naglasio je da još nema datuma za njihovu evakuaciju iz bolnice Al-Shifa koja je pod potpunom kontrolom Izraela.

Al-Qudra je potvrdio da su sve bolnice u gradu Gazi i sjevernim područjima Pojasa Gaze van funkcije zbog izraelskih napada.

Dodao da je delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) proteklih dana posjetila bolnicu Al-Shifa kako bi koordinisala evakuaciju ljudi koji su još uvijek u bolnici.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze – uključujući bolnice, stamberne kvartove i bogomolje – nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Ubijeno je najmanje 13.300 Palestinaca, među kojima 5.600 djece i 3.550 žena.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Broj poginulih na izraelskoj strani je oko 1.200.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,