Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pola sata nakon dodjele: Ukrali mu ´Nobelovu nagradu za matematiku´

Preuzmite sliku

Samo pola sata nakon dodjele u srijedu u Rio de Janeiru, profesoru Caucheru Birkaru s Cambridgea ukradena je najprestižnija medalja u svijetu matematike, prenosi The Guardian.

Birkar je ostavio Fieldsovu medalju u torbi sa svojim mobitelom i novčanikom na stolu u paviljonu gdje se održavao Međunarodni matematički kongres (ICM) i, dok se okrenuo, nagrada je nestala.

Zaštitari su kasnije pronašli torbu ispod klupe, ali bez medalje. Birkar je inače rođen u Iranu, odakle je došao u Veliku Britaniju kao izbjeglica prije dvije decenije.

 • Lokalne novine O Globo pišu da je lopov identificiran pomoću snimke nadzorne kamere.

  Organizatori kongresa su saopćili da duboko žale zbog nestanka torbe u kojoj je bila Fieldsova medalja. Organizatore je i inače, čini se, pratila loša sreća: u nedjelju je u paviljonu gdje se trebao održati kongres izbio požar i zapalio se krov, pa su trebali evakuirati područje i preseliti cijeli događaj u drugi paviljon.

  Prestižnu Fieldsovu medalju, svojevrsni Nobel za matematiku, primili su ove godine Ashkay Venkatesh sa univerziteta u Princetonu i Stanfordu u SAD-u, Alessio Figalli sa univerziteta ETH u Zuerichu, Caucher Birkar sa univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji i Peter Scholze sa univerziteta u Bonnu. Osim medalje, četvorica matematičara su primili i po 11.500 američkih dolara, prenosi Hina.

  Nagradu dodjeljuje univerzitet u Torontu. To ugledno priznanje uspostavljeno je prije 80 godina, a jedina žena koja ju je do sada dobila je Amerikanka iranskog podrijetla Maryam Mirzakhani. Nagradu je osvojila 2014., a predavala je na Stanfordu. Preminula je u julu prošle godine u 40. godini života. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,