Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogubljen mladi iranski hrvač Navid Afkari

Preuzmite sliku

Iranski hrvač Navid Afkari pogubljen je danas zbog ubistva pripadnika snaga bezbjednosti tokom antivladinih protesta 2018. godine, javili su državni mediji.

Njegov advokat rekao je da nikada nije dokazana krivica Afkarija. Advokat je optužio vlasti da njegovom klijentu, prije egzekucije, nisu dozvolile posljednju posjetu porodice.

Afkari je pogubljen nakon pravne procedure koja je provedena na insistiranje roditelja i porodice žrtve, rekao je šef pravosuđa u južnoj provinciji Fars Kazem Musavi, prenijeli su državni mediji.

Bio je optužen za ubistvo Hasana Turkmana, pripadnika obezbjeđenja jedne kompanije i druga krivična djela. Iranski Vrhovni sud odbio je krajem avgusta da preispita slučaj.

Dvadesetsedmogodišnji hrvač grčko-rimskim stilom, kazao je ranije da su ga mučili u zatvoru kako bi iznudili lažno priznanje, rekli su njegova porodica i aktivisti.

Globalna unija koja zastupa 85.000 sportista pozvala je ranije ove sedmice da se Iran isključi iz svjetskog sporta ako pogubi Afkarija.

Svjetska asocijacija sportista objavila je da je Afkari postao meta vlasti nakon što je učestvovao u protestima. Američki predsjednik Donald Trump takođe je zatražio milost za mladog sportistu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da je pogubljenje Afkarija “veoma tužna vijest”.

“Duboko je uznemiravajuće što molbe sportista širom svijeta i djelovanje Komiteta iza scene… nisu postigli cilj”, stoji u reakciji MOK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,