Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte prve snimke ogromne Putinove vojne baze na Arktiku (VIDEO)

Preuzmite sliku

Kompleks u obliku trolista (djeteline) obojen u boje ruske zastave može smjestiti 250 vojnika i dovoljno zaliha da oni funkcionišu godinu dana bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom.

Ruska vojna baza naziva “Sjeverna djetelina” na otoku Kotelni jedna je od najnovijih vojnih ispostava u Rusiji, a smještena je vjerojatno na najmanje gostoljubivom području na planetu, piše CNN.

Kompleks u obliku trolista (djeteline) obojen u boje ruske zastave može smjestiti 250 vojnika i dovoljno zaliha da oni funkcionišu godinu dana bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom.

“Sjeverna djetelina” smještena je u prostranom krajoliku zasljepljujuće bijele boje i bliže je Aljasci nego Moskvi. Jedna je od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i dio Putinovog projekta kojim želi ustoličiti svoju vojnu snagu širom arktičke obale. Ruska vojska priopštila je kako je u posljednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog prolaza na istoku.

Ruska Sjeverna flota uselila se u bazu 2016. godine. Vojno osoblje ne mora se suočiti s oštrim arktičkim vremenskim uslovima, osim ako nije na dužnosti izvan objekta. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a jedina samostojeća zgrada jest sićušna pravoslavna kapela udaljena 20-ak metara od središta baze

“Baza nadzire zračni prostor, provodi radarsku kontrolu i štiti sjeverni morski put”, izjavio je bojnik Vladimir Pasechnik.

Baza je već opremljena obalnim obrambenim raketnim sustavima i raketnim sustavom srednjeg dometa Pantsir koji je prilagođen arktičkim uvjetima te koji može funkcionisati i na temperaturama do -50 stupnjeva Celzijevih.

Funkcija baze jest zaštita ruskih interesa na području koje brzo postaje geopolitička žarišna tačka među zemljama koje imaju pravo na arktička područja. Rusija je u posjedu oko 50% ukupne arktičke obale. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,