Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Peru: Sud donio odluku da žena ne može biti silovana ako nosi crveni donji veš, jer ta boja aludira na seksualne odnose

Preuzmite sliku

Peruanski sud proglasio je da žena koja je na zabavi nosila crveno donje rublje nije mogla biti silovana jer je odjevni predmet signalizirao da namjerava imati seks.

Privremeni supraprovincijalni kolegijski krivični sud Južne zone presudio je u slučaju silovanja da je odabir čipkanih crvenih gaćica podnositeljice pritužbe stvorio dojam da je “spremna ili voljna” za seks sa optuženim. Sudije su rekle da žrtva nije bila sramežljiva i rezervisana kako je tvrdila, navodeći kao odabir donjeg rublja i oslobađajući optuženog. Odluka donesena u gradu Ica 29. oktobra izazvala je bijes u Peruu, gdje su žene izašle na ulice u znak protesta,neke s crvenim gaćicama oko nogu, piše Daily Mail. 

  • Prosvjednici se okupljaju u Peruu nakon odluke suda da oslobodi optuženog silovatelja na osnovu uvjerenja da žena koja nosi crveno donje rublje mora imati namjeru za seksom. Neki demonstranti nosili su crveni donji veš oko nogu kako bi pokazali solidarnost sa podnosiocem pritužbe.  Identiteti umješanih u slučaj – koji su prvi put prijavljeni krajem januara 2019. – nisu uključeni u službene dokumente. Međutim, peruanski mediji optuženog su imenovali kao 22-godišnjaka,  prenosi Tuzlanski.ba.

    Žrtva koja nije imenovana u medijima navodno je 20-godišnjakinja. Prema lokalnim medijima, žena je rekla da je pala u nesvijest na zabavi nakon što je optuženi uzeo i rekao joj da će prikupiti neke službene dokumente. Sutradan se probudila gola u krevetu optuženog. Optuženi tvrdi da su navodi “akt osvete” prema njemu od strane žrtve. Peruanski prosvjednici drže plakate s porukama koje uključuju: ‘Slušajte, sudije. Ne koristite moj donji veš da opravdate silovanje.’

  • Suci Ronald Anayhuaman Andia, Diana Jurado Espino i Lucy Castro Chacaltana tvrdili su da se podnositeljica zahtjeva lažno predstavljala, tvrdeći da žene nose crveno donje rublje samo kad namjeravaju imati seks. Protesti su održani i u glavnom gradu Perua Limi. Mnogi demonstranti imaju crvene gaćice spuštene oko nogu, u znak solidarnosti s navodnom žrtvom. “Čipka je samo čipka, nije insinuacija“, stoji na jednom natpisu koji je držao prosvjednik u Peruu.

    Usred bijesa izazvanog presudom, Icin koordinator za ljudska prava pozvao je nekoliko službenih tijela iz gradskog pravnog sistema da počnu opsežni kurs o rodnoj pristranosti. Neki prosvjednici skandirali su stihove pjesmi A Rapist in Your Path – feminističkoj protestnoj pjesmi koja je postala viralna nakon što je izvedena u Čileu 2019. godine, a od tada je usvajaju prosvjednice ženskih prava širom svijeta. Drugi su držali plakate s licima sudija. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,