Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pentagon: Pet stvari koje trebate znati o najčuvanijoj zgradi na svijetu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Pentagon je, vjerovatno, najpoznatija zgrada na svijetu i simbol vojne moći najjače sile na svijetu Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je da je zgrada izgrađena za manje od dvije godine, da u njoj radi oko 26.000 osoba iz vojnog sektora te civila.

Donosimo vam zanimljive detalje o ovoj zgradi koje sigurno niste znali.

1. Izgrađen u rekordnom roku

Pentagon je izgrađen za manje od dvije godine. Zbog jačanja Hitlerove moći u Evropi, ali i raštrkanosti vojnih ureda po Washingtonu, temelji su postavljeni 11. septembra 1941. godine. Odlučeno je da će se po hitnom postupku izgraditi zgrada u kojoj je danas smješteno ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Oko 15.000 radnika radilo je danonoćno da bi završili ovu zgradu u roku te je otvorili 15. januara 1943. godine.

2. Najveća poslovna zgrada na svijetu

Pentagon se prostire na nešto više od 600.000 kvadratnih metara u okrugu Arlington u Virginiji, što je čini najvećom poslovnom zgradom na svijetu. Na drugom mjestu nalazi se zgrada ”China Media Groupa” u Pekingu koja se prostire na “tek” 389.000 kvadrata. U Pentagonu radi oko 26.000 osoba iz vojnog sektora te civila.

3. Ima tek 5 spratova

Zgrada Pentagona građena je od betona, a ima tek pet spratova nad zemljom (te dva ispod zemlje). Zbog Drugog svjetskog rata koji je bjesnio Evropom u svijetu je vladala nestašica čelika. Bez čelika bilo je nemoguće izgraditi pouzdanu i visoku zgradu. Upravo zato u izgradnju je bilo utrošeno oko 680.000 tona pijeska pomiješanog sa šljunkom iz rijeke Potomac. Zgrada je renovirana u periodu od 1998. do 2011. godine kako bi se prilagodila modernim uvjetima gradnje, ali i povećala sigurnost prostora.

4. U Pentagonu je izvršen teroristički napad

U terorističkom napadu na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine stradalo je više od 3.000 osoba. Oteti avion na letu 77 ”American Airlinesa” zabio se u zapadni dio zgrade Pentagona te tako prouzrokovao smrt za 189 osoba (125 zaposlenika ministarstva odbrane SAD, 59 putnika iz aviona, te 5 počinilaca iz aviona). Ispred zapadnog krila Pentagona postavljen je spomenik za 184 žrtve napada na ministarstvo odbrane SAD.

5. U Pentagonu se nalazi mjesto posvećeno američkim herojima

U Pentagonu se nalazi ”Hall of Heros”, odnosno dvorana koja je posvećena ljudima s najvišim vojnim odličjem – medaljom časti (Medal of Honor). Medalja časti ima tri različite verzije – za članove vojske, mornarice i avijacije – a dosad je dodijeljena više od 3.400 pojedinaca u SAD. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: