Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Paragvajski prosvjednici zapalili zgradu Kongresa, ne žele predsjednika (VIDEO)

Paragvajski prosvjednici upali su u zgradu Kongresa i zapalili je nakon što je Senat u tajnosti glasao za ustavni amandman kojim bi se omogućilo predsjedniku Horaciju Cartesu da se bori za drugi predsjednički mandat.

“Proveden je državni udar. Pružit ćemo otpor i pozvat ćemo ljude da nam se pridruže”, rekla je senatorica Desiree Masi iz Napredne demokratske stranke. Da bi ustavni amandman stupio na snagu, još ga mora prihvatiti i Zastupnički dom.

Televizijske snimke prikazale su prosvjednike kako razbijaju prozore i upadaju u zgradu Kongresa nakon sukoba s policijom, te potpaljuju požar u zgradi. Snage specijalne policije uzvraćale su suzavcem i gumenim mecima. Zasad nije poznat broj ozlijeđenih prosvjednika i policajaca.

Ima ozlijeđenih

Lokalni mediji javili su da je ozlijeđeno nekoliko političara i novinara, a ministar unutrašnjih poslova Tadeo Rojas rekao je da su ozlijeđeni “brojni” policajci.

Predsjednik Cartes je pozvao na smirivanje stanja. “Demokratija se ne brani nasiljem i možete biti sigurni da će ova vlada i dalje činiti sve kako bi se održao javni red”, rekao je Cartes.

Na snimkama se vidi kako vatra gori u zgradi Kongresa u kojem se, kako se čini, nalazi više ljudi. Vatrogasci su stigli na mjesto incidenta i počeli gasiti požar na prvom spratu.

Senatori su ranije u petak glasalii za amandman na zatvorenoj sjednici u kongresnom uredu, umjesto u velikoj dvorani Senata. Za amandman je glasovalo 25 senatora, dvoje više od potrebne većine u 45-članom gornjem domu parlamenta.

Protivnici amandmana tvrde da je glasanje bilo nelegalno.

Nekoliko zemalja Južne Amerike poput Paragvaja, Čilea i Perua  gdje stanovnici imaju loša historijska iskustva s vojnim diktaturama, zabranjuju predsjednicima borbu za uzastopni mandat. U nekim drugim zemljama, poput Kolumbije i Venezuele, prihvaćeni su amandmani na ustav kako bi se aktualnim predsjednicima omogućio reizbor. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje