Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Par primao socijalnu pomoć iz Njemačke, a živio u inostranstvu: Ugrabili 33 hiljade eura

Preuzmite sliku

Par iz Nigerije preko lažne dozvole za socijalnu pomoć iz države tokom četiri godine dobio 33.000 eura.

Lažnim dokumentima bili su prijavljeni u centru za zapošljavanje u Bremenu, dok su živjeli u svojoj domovini u zapadnoj Africi i tamo odrađivali svoj svakodnevni posao, piše Fenix Magazin.

Naime cijela prevara krenula je godine 1994. muškarac je ušao u Njemačku pod lažnim imenom kada se oženio Njemicom i bilo mu je dopušteno da se vrati u zemlju. Brak je bio samo na papiru a razvod je uslijedio 2004. godine, a Nigerijac je sa sobom poveo i sadašnju suprugu s kojom je imao četvero djece. Od 2014. nadalje Bremenski centar za zapošljavanje isplaćivao je paru mjesečnu potporu, kao i novac za smještaj i subvencije za opremanje stana.

Par Nigerijaca otkriveni su u svojoj prevari 2018. godine u zračnoj luci kada su im otkriveni lažni dokumenti. Par je zatim iznenada predočio svoje prave pasoše, tvrdeći da su bili kod kuće na kratkom putu, ali isti dokumenti nisu sadržavali nikakve podatke o izlasku iz zemlje. Istraga je otkrila kako su im pomoćnici u prevari udarali pečate u svoje lažne pasoše kako bi lažirali ulazak i izlazak iz Njemačke. Preko pravih pasoša otkriveno je kako je ona radila kao advokat u Nigeriji, a on za tamošnju transportnu firmu.

Kad je Zavod za zapošljavanje tražio natrag novčane iznose koje su im pogrešno isplatili, par ih je tužio! Doveli su svjedoke koji su, među ostalim, htjeli potvrditi posjete para frizeru i kafićima. Sud je ustvrdio kako je sve laž. Naposljetku presudio je kako par mora vratiti oko 33.000 eura. Međutim, vlasti pretpostavljaju kako novac nikada neće biti vraćen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,