Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo proglasio Majku Terezu svetom (VIDEO)

Preuzmite sliku

Majka Tereza preminula je 5. septembra 1997. godine u 87. godini, a papa Franjo proglasio ju je danas svetom.

Proglašenje dolazi dan prije godišnjice njene smrti, a blaženom je proglašena 2003. godine. Kako bi postala svetom, Papa joj je trebao potvrditi dva službena čuda. Prvo je čudo priznato 2002. godine, a drugo prošle godine. U prvom slučaju radi se o ozdravljenju Indijke od tumora, a drugi slučaj ozdravljenja dogodio se u Brazilu.

Majka Tereza rođena je kao Agnes Gonxha Bojaxhiu 1910. u multikulturanom Skoplju, tada dijelu Osmanskog Carstva, a danas glavnom gradu Makedonije.

Rođena je u imućnoj albanskoj porodici, a otac joj je umro kad joj je bilo osam, što je porodicu dovelo u teško finansijsko stanje.

Već u 12. godini Agnes je znala da želi služiti Bogu i siromašnima. Kad joj je bilo 18 pridružila se Družbi Sestara Naše Gospe od Loreta, irskoj zajednici sestara koja je vodila škole u Indiji. Uzela je ime Tereza.

U Indiju je iz Dublina stigla 1929. i podučavala je u školi za djevojčice u Calcutti, danas Kolkati, koju je vodila njezina družba. Na ulicama ispred samostana svakodnevno je gledala onemoćale i siromašne beskućnike za koje niko nije mario.

Godine 1946. u vozu za Darjeeling čula je Božji poziv da se pridruži Isusu u u brizi za siromašne, prenosi Večernji.hr.

Vatikan joj je godinu poslije dopustio da napusti sestre Gospe od Loreta i otvori prvu školu u sirotinjskom dijelu Kolkate.

Majka Tereza dobila je 1950. dopuštenje da pokrene vlastiti red, Misionarke ljubavi, s ciljem da se skrbe o onima za koje se nema ko brinuti. Družba danas ima 4500 sestara i djeluje u 133 zemlje.

Uzela je s ulica bolesne, očajne, odbačene ljude svih vjera i odvela ih u utočište Nirmal Hriday (Čisto srce) gdje su dobili dostojanstvenu palijativnu skrb. Ona i sestre njezina reda brinuli su i za siročad, gubavce i mentalno oboljele.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje