Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osuđen na 10 mjeseci, a u zatvoru je već 11 godina!

James Vard, koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora u Velikoj Britaniji, u ćeliji je već 11 godina, zbog kazne koja je ukinuta još 2012. godine.

Naime, u Engleskoj i Velsu je 2003. godine uvedena tzv. IPP kazna (Imprisonment for public protection). Ona je kasnije, 2012. godine ukinuta, a podrazumijevala je da se javnost zaštiti od zločinaca, čija djela ne podrazumijevaju visoku kaznu, ali se oni ipak smatraju veoma opasnima zločincima da bi bili na slobodi nakon isteka propisane kazne.

Ova kazna je uglavnom uvedena zbog seksualnih kriminalaca. A funkcioniše ovako: nakon što se odsluži kazna, boravak u zatvoru se ipak produžava dok poseban odbor ne odluči da li zatvorenik može da dobije uslovnu kaznu i živi u zajednici bez opasnosti po ljude, prenosi blic.rs.

Kazna je ukinuta 2012. godine nakon što je bila upotrebljavana mnogo šire od predviđenog u nekim slučajevima, za mnogo manje ozbiljne zločine.

Vard je imao 19 godina kad je osuđen na 10 mjeseci IPP kazne zbog podmetanja požara. Uprkos pokušajima da ubijedi Odbor za uslovno da bude oslobođen, on je danas i dalje u zatvoru – više od 11 godina.

Vardova sestra April kaže kako njen brat nije trebalo da bude kažnjen IPP-om, jer djelo koje je počinio nije toliko ozbiljno.

“Rekli su mu da se lijepo ponaša, uči na kursevima u zatvoru i da će biti pušten. James je sve to radio i kad god bi otišao kod Odbora za uslovnu, oni su mu govorili da mora još da radi”, priča April.

Pohađao je čak i kurs o drogi. On nikad nije imao dodira sa drogom, čemu pohađanje tog kursa? – istakla je Vardova sestra.

Upravnik zatvora “Piter Klark” kaže da je široko prihvaćeno da je IPP kazna pogršna.

Neki zatvorenici, koji su zaista opasni i treba da ostanu u zatvoru nakon odsluženja propisane kazne i za njih je ova kazna dobro osmišljena. Međutim, ima onih koji nisu toliko rizični i ispaštaju zbog nje”, kaže upravnik.

Direktor fonda za reformu zatvora je rekao da je politička odluka da se razbiju birokratski problemi koji su “zarobili” zatvorenike već godinama.

Potparol ministarstva pravde je izjavio da je javna zaštita njihov prioritet, ali da izveštaj o IPP zatvorenicima ukazuje na greške u sistemu.

“Napravili smo novu jednicu u Ministarstvu pravde, koja će se baviti zaostalim predmetima i raditi na uslovnim otpustima”, rekao je potparol ministarstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,