Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen video iz potonule podmornice, posada pjevala o rastanku

Preuzmite sliku

Indonezijska mornarica objavila je potresan video koji prikazuje članove posade potonule podmornice kako zajedno pjevaju.

Snimak je nastao nekoliko sedmica prije tragičnog potonuća, a na njoj mornari i kapetan zapovjednik Heri Oktaviana uz pratnju akustične gitare pjevaju indonezijski hit “Sampai Jumpa“, što u prevodu znači – vidimo se kasnije.

– Nisam spreman na to da mi nedostaješ, a nisam spreman ni živjeti bez tebe. Želim ti sve najbolje – pjevali su članovi posade.

– Video je napravljen kao oproštaj od zapovjednika podmorničkog broda koji je trebao napustiti tu dužnost – rekao je vojni glasnogovornik Djawara Whimbo novinskoj agenciji AFP.

Dužnosnici su u nedjelju potvrdili da je podmornica KRI Nanggala, koja je u srijedu potonula blizu obale Balija, pronađena na morskom dnu razbijena u tri dijela. Sva 53 člana posade preminula su. Podmornica je učestvovala u torpednoj vježbi neposredno prije nego što je nestala, a razlog njenog potonuća još nije jasan. Podmornica izrađena u Njemačkoj bila je stara više od 40 godina, ali mornarica tvrdi kako je bio temeljito preuređen 2012.

Mornarica je u međuvremenu saopćila kako planira izvući podmornicu i tijela mornara. Olupina se nalazi na dubini od najmanje 800 metara, a stručnjaci kažu da će im za operaciju izvlačenja biti potrebna specijalna oprema.

– Analizirat ćemo podvodne fotografije i videozapise kako bismo odlučili koja će se tehnologija koristiti – rekao je prvi admiral Julius Widjojono, prenosi BBC.

– Ovu posadu činili su najbolji patrioti Indonezije… Zemlja će ih nagraditi dodjeljivanjem zvjezdane medalje za zasluge, a vlada će također sponzorisati obrazovanje njihove djece sve dok ne dobiju diplome – obećao je Joko Widodo, predsjednik Indonezije.

Ožalošćena rodbina u ponedjeljak se okupila na Baliju kako bi odala počast poginulim članovima posade.

– Sina smo već dali vladi… Sad se nadamo da će nam ta ista vlada vratiti njegove posmrtne ostatke – izjavio je Wayan Darmanta, ujak mornara Gedea Kartike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,