Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Objavljen uznemirujući snimak napada ISIL-a na američke komandose (VIDEO)

Dvanaest pripadnika američkih specijalnih snaga, zajedno s 30 nigerskih vojnika, upalo je u terorističku zasjedu u ovoj afričkoj zemlji 4. novembra prošle godine.

Militanti ISIL-a ubili su četvoricu Amerikanaca, a sada je objavljen uznemirujući snimak borbe s jedne ili više kamera na njihovim kacigama.

Snimak iz prvog lica, dug 9 minuta i 15 sekundi, prikazuje očajničku borbu američkih Zelenih beretki u sudaru s brojnijim neprijateljem koji ih je dočekao u zasjedi, tokom izviđačke patrole kod sela Tongo Tongo u blizini granice između Nigera i Malija.

Amerikanci su poslati da istraže navodno skrovište lokalnog zapovjednika ISIL-a. Afrički ogranak terorističke organizacije, Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin, objavio je video u sklopu svoje propagandne kampanje, zaklinjući se, na početku snimka, na odanost vođi ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadiju.

Američki i nigerski vojnici našli su se brojčano nadjačani i na brisanom terenu. Pokušavajući naći kakav-takav zaklon od vatre u početku su za to koristili svoj vojni terenac.

Iako nije oklopljen, jedan od komandosa je upravljao vozilom dok su druga dvojica, skrivajući se iza njega, pokušavali da odgovore na paljbu terorista. Kako bi umanjili vidljivost neprijatelju, poslužili su se i dimnim bombama. Ali ubrzo su bili jednostavno preplavljeni neprijateljem koji je imao mnogo veću vatrenu moć.

Dio snimka načinjen kamerama američkih vojnika pogledajte u nastavku.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: