Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novogodišnji vatromet u Sydneyu uprkos rekordnom broju Covid infekcija

Preuzmite sliku

Spektakularni vatromet u novogodišnjoj noći u Sydneyu, uprkos rekordnom broju zaraženih koronavirusom u Novom Južnom Velsu, bit će održan.

Sydney je u srijedu objavio detalje o svom vatrometu, za koji je već prodano oko 17.000 ulaznica za razgledne tačke kojima upravlja grad, prenosi novinska agencija AAP.

Agencija je citirala glasnogovornika grada koji je rekao da ne mogu predvidjeti odaziv na pirotehničku predstavu, ali je pet od šest lokacija kojima upravlja grad rasprodano, a ulaznice za još 25 lokacija, kapaciteta za gotovo 87.000 ljudi, su u prodaji.

Vakcina i nošenje maski neće biti obavezni za dolazak na mjesta s ulaznicama, rekli su organizatori.

Očekuje se da će šest tona pirotehničkih sredstava biti lansirano u 21 sat i ponoć, navodi se u saopćenju za javnost od srijede. Više od 25.000 “efekata pucanja” bit će ispaljeno sa Sydneyskog Harbour Bridgea i još 6.000 s vrhova Sydneyske opere, između ostalih.

Država Novi Južni Wales u srijedu je objavila da je broj novozaraženih 11.201, što je gotovo udvostručilo prethodni rekord, dok se lokalna vlada trudi kontrolirati rastuće brojke za koje se vjeruje da ih pokreće varijanta virusa omikron, prenosi dpa.

Prije pandemije, do milion ljudi je dolazilo u luku kako bi gledali novogodišnji vatromet.

Prošle godine predstava je bila ograničena na Harbour Bridge i samo oni čiji dom, krov ili hotelska soba imaju pogled na luku mogli su vidjeti vatromet uživo.

Sydney je najmnogoljudniji i najstariji grad u Australiji, osnovan 1788. godine. Na administrativnom području Sydneya živi oko 4,1 milion stanovnika, dok uža gradska jezgra ima samo 168.682 stanovnika. Sydney je glavni grad australske savezne države Novi Južni Vels.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje