Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nosača nuklearne aktovke su pronašli propucanog u Moskvi: Uvijek mora biti u blizini Putina

Preuzmite sliku

Putina smo zadnji put u javnosti s ovom aktovkom vidjeli sredinom travnja na pogrebu Vladimira Žirinovskog. Uvijek voli imati tu aktovku u svojoj blizini jer tako šalje poruku Zapadu i ostalima da je Rusija uvijek spremna

Vadim Zimin (53) nalazi se u moskovskoj bolnici u teškom stanju nakon što je pronađen s prostrjelnom ranom u svojem stanu u okolici glavnog ruskog grada. Ovaj misteriozni pukovnik dugi je niz godina bio zadužen za posao nosača ‘nuklearne aktovke’  Vladimira Putina. Prije toga radio je za Borisa Jeljcina.

Zadnjih mjeseci nalazi se u kućnom pritvoru zbog niza optužbi oko raznih malverzacija i korupcije, koje je on demantirao. Pronašao ga je brat koji je pozvao Hitnu pomoć. Nije poznato je li povrede nanio samom sebi ili je napadnut.

Zimin je obišao svijet s Putinom, koji je poznat po tome da se od svoje nuklearne aktovke baš i ne voli odvajati. Postoji samo jedna njegova fotografija te iako službeno nosi čin pukovnika, strani mediji pišu kako je njegov položaj, prije optužbi, bio puno viši u hijerarhiji ruskih (tajnih) službi. 

Putina smo zadnji put u javnosti s ovom aktovkom vidjeli sredinom aprila na pogrebu Vladimira Žirinovskog. Uvijek voli imati tu aktovku u svojoj blizini jer tako šalje poruku Zapadu i ostalima da je Rusija uvijek spremna, govore ljudi iz Putinu bliskih krugova.

U aktovci se nalazi prekidač bijele boje, prenose ruski mediji.  Radi se o odašiljaču koji emitira poruke o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Navodno postoje tri odašiljača koja bi trebala simultano izvršiti zapovijed. Kofer postoji još od osamdesetih godina, a prvi put je u javnost predstavljen 2019. godine. Otvara se uz pomoć tajne šifre i pod video-nadzorom je 24 sata dnevno. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,