Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavlja se suđenje izraelskom premijeru Netanyahuu za korupciju

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao bi se suočiti s nastavkom dugogodišnjeg suđenja po brojnim optužbama za korupciju nakon pauze zbog rata u Gazi. Slučaj je pauziran na osnovu hitne naredbe izraelskog ministra pravde nakon 7. Oktobra, javlja Al Jazeera.

Prema izvještajima izraelskih medija bi sud u Jerusalemu trebao u ponedjeljak početi saslušanja. Netanyahu je optužen za prevaru, podmićivanje i povredu povjerenja u tri slučaja pokrenuta 2019. godine.

U jednom slučaju je premijer zajedno sa svojom suprugom Sarom optužen da je primao poklone, uključujući šampanjac i cigare, od istaknutog holivudskog producenta Arnona Milchana i australskog milijardera biznismena Jamesa Packera u zamjenu za političke usluge.

Za podmićivanje predviđena je kazna do 10 godina zatvora i/ili novčana kazna. Za prevaru i povredu povjerenja predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Izraelski premijer s najdužim stažom negirao je da je uradio išta nezakonito. Tvrdi da je žrtva politički orkestriranog “lova na vještice” koji tvrde da su pokrenuli rivali i mediji kako bi ga smijenili s funkcije.

Suđenje je počelo u maju 2020. i više puta je odlagano zbog sporova odbrane i tužilaštva i pandemije COVID-19.

U međuvremenu je Netanyahu optužen da koristi izmjenu zakona kako bi pokušao zaobići svoje pravne probleme. U Izraelu je uoči napada 7. oktobra održan niz protesta zbog Netanyahuovih planova da reformira pravosudni sistem.

Kritičari kažu da bi predložene promjene politizirale pravosuđe i ugrozile njegovu nezavisnost, potakle korupciju i naškodile izraelskoj ekonomiji.

Netanyahu je branio taj potez i odbacio proteste, navodeći da ima za cilj da uspostavi odgovarajuću ravnotežu između tri grane vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,