Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naoružani policajci i vojnici ušli u parlament tražeći da vlast digne kredit

Preuzmite sliku

Naoružani policajci i vojnici ušli su salu parlamenta Salvadora sa zahtjevom da poslanici usvoje prijedlog zakona o zajmu od 109 miliona dolara da bi oni dobili bolju opremu.

Oni su ušli u skupštinsku zgradu u vrijeme kada je predsjednik Najib Bukele trebalo da se obrati poslanicima. On je prethodno dao poslanicima rok od sedam dana da podrže njegov plan o uzimanju zajma.

Opozicioni političari rekli su da je pojavljivanje naoružanih osoba u skupštinskoj sali akt zastrašivanja bez presedana, prenio je BBC.

Salavador ima jednu od najviših stopa ubistava u svijetu. Najviše nasilja potiče od naoružanih kriminalnih bandi koje djeluju širom centralne Amerike.

Predsjednik Bukele (38) stupio je na dužnost u junu 2019. godine uz obećanje da će se baviti rješavanjem problema bandi i korupcije u ovoj siromašnoj zemlji.

On želi da iskoristi zajam za bolje opremanje policije i vojske u borbi protiv kriminala. Konkretno, novac bi trebalo da bude iskorišten za kupovinu policijskih vozila, uniformi, opreme za nadzor i jednog helikoptera.

Tokom vikenda, većina poslanika nije prisustvovala debati o predloženom zakonu.

Predsjednik je, pošto nije bilo kvoruma, pozvao svoje pristalice da dođu pred zgradu parlamenta, a odazvalo se oko 50.000 provladinih demonstranata.

Bukele im je rekao da se vrate na ulice za sedam dana ukoliko poslanici ne usvoje prijedlog zakona.

Njegovi politički protivnici optužuju ga za upućivanje prijetnji i sve izraženije autoritarno ponašanje. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje