Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Moskva: Pentagon opsjednut hladnim ratom

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je da su generali u Pentagonu opsjednuti hladnim ratom sa Rusijom.

On je komentarišuć igovor komandanta snaga za specijalne operacije američke vojske generala Rejmonda Tomasa u američkom Senatu rekao da američki generalni ne shvataju realne bezbjednosne prijetnje.

Tomas je u svom govoru nazvao Rusiju “jednom od pet glavnih prijetnji za SAD” i istakao da agresivni postupci Rusije imaju trajni karakter.

“Ostrašćenost pojedinih Pentagonovih generala na stereotipima ’hladnog rata‘, kao i nedostatak razumijevanja realnih prijetnji bezbjednosti, ne bi trebalo da nas iznenađuju. Često nas pitaju kako se oficiri ruskih snaga za specijalne operacije razlikuju od američkih kolega. Mi uvijek ističemo da su glavni kvaliteti ruskih oficira um i odlučnost”, rekao je Konašenkov.

On je istakao da “iz govora generala Tomasa nije teško shvatiti da su u Pentagonu zahtjevi za vojnike specijalnih snaga u najmanju ruku drugačiji“.

“Vjerovatno oni zbog toga pokušavaju da ih kompenzuju ratnom antiruskom retorikom u najboljim tradicijama hladnog rata”, zaključio je Konašenkov. (Sputnjik)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,