Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Moskovski rabin u egzilu poručio Jevrejima da napuste Rusiju da ne bi postali žrtveni jarci

Preuzmite sliku

Moskovski glavni rabin u egzilu izjavio je da bi Jevreji trebali napustiti Rusiju dok još mogu, prije nego što postanu žrtveni jarci za probleme koje je uzrokovao Putinov rat u Ukrajini, piše The Guardian. 

– Kada se osvrnemo na rusku historiju, kad god je politički sistem bio u opasnosti, vidjeli bismo vlast koja pokušava preusmjeriti bijes i nezadovoljstvo masa prema jevrejskojzajednici – rekao je moskovski rabin Pinchas Goldschmidt za Guardian. “Svjedoci smo bili toga i u carsko doba i na kraju staljinističkog režima.”

– Vidimo porast antisemitizma dok se Rusija vraća novoj vrsti Sovjetskog Saveza, a korak po korak željezna zavjesa se ponovno spušta. Zato vjerujem da je najbolja opcija za ruske Jevreje da napuste zemlju – upozorio je on.

Goldschmidt je dao ostavku na svoje mjesto i napustio Rusiju u julu ove godine nakon što je odbio podržati rusku invaziju na Ukrajinu.

– Izvršili su pritisak na vođe vjerskih zajednica da podrže rat, a ja sam to odbio učiniti. Podnio sam ostavku jer nastaviti biti glavni rabin Moskve bio bi problem za zajednicu zbog represivnih mjera protiv disidenata – rekao je Goldschmidt.

Ruski Jevreji emigrirali su u desecima hiljada u proteklih 100 godina, prvo u Evropu i Ameriku, a nešto kasnije i u Izrael. Prema popisu stanovništva iz 1926. godine, u tadašnjem Sovjetskom Savezu bilo je 2.672.000 Jevreja, od čega 59% u Ukrajini. Danas je u Ruskoj Federaciji ostalo samo oko 165.000 Jevreja od ukupno 145 miliona stanovnika.

Ukrajina ima dugu historiju antisemitizma od pogroma na kraju 19. stoljeća do učešća u nacističkim masakrima tokom Drugog svjetskog rata. Najozloglašeniji od tih pogroma bio je onaj u kojem je ubijeno 33.000 Jevreja u Babinom Jaru u Kijevu 1941. godine.

S obzirom na ovakvu historiju, Goldschmidt je rekao da je izvanredno da je Volodimir Zelenski, koji nikada nije skrivao svoje jevrejske korijene, izabran za predsjednika Ukrajine s više od 70% glasova. Ta je činjenica pokopala tvrdnju Vladimira Putina da Ukrajinom upravljaju neonacisti, rekao je rabin.

– Pokažite mi bilo koju zemlju koja je u rukama nacista, a u kojoj jevrejska zajednica napreduje – rekao je rabin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,