Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Moguća nestašica toalet papira zbog blokade Suetskog kanala

Preuzmite sliku

Blokada Suetskog kanala mogla bi da uzrokuje velike nestašice toalet papira, poput onih viđenih na početku pandemije, navodi agencija Blumberg.

Vlasnik Ever Greena, džinovskog 200.000 tona teškog broda koji se ove nedjelje zbog snažnog vjetra nasukao i prepriječio Suetski kanal, izvinio se zbog blokiranja jednog od najvažnijih trgovačkih puteva, što bi moglo da izazove globalnu krizu snabdijevanja. Čitava flotila teretnih brodova stoji zarobljena iza ogromnog broda, a Walter Salka, izvršni direktor brazilske kompanije za proizvodnju drvne pulpe Suzano, rekao je za Blumberg da ta firma sada ima velikih problema u transportu te sirovine za proizvodnju toalet papira.

Gužva u Suetskom kanalu dolazi u vrijeme već postojećeg manjka transportnih teretnih brodova uzrokovanog povećanom potražnjom u Kini i smanjivanju zaliha. Salka je zabrinut da će se problem još pogoršati, što će zauzvrat doprinijeti velikom remećenju trgovine pulpom i posljedično proizvodnji toalet papira, ako proizvođači ne dobiju dovoljno te sirovine, javlja Blumberg.

Kompanija Suzano iz Sao Paola proizvodi oko trećinu globalne drvne pulpe. Oko 50 kontejnerskih brodova dnevno prođe kroz Suecki kanal, ali su sada svi oni blokirani zbog toga što se Ever Greena nasukao. Stručnjaci su već upozorili da se, ukoliko se zastoj nastavi, mogu očekivati nestašice svakodnevnih potrošnih namirnica. (rts.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje