Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Merkel i Biden: Samo zajedno možemo da pobijedimo Covid

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden saglasili su se u telefonskom razgovoru da pandemija virusa korona i drugi globalni izazovi mogu biti riješeni samo kroz blisku saradnju, saopšteno je večeras iz Berlina.

Transatlantski odnosi su zahladnjeli tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je neprestano kritikovao Njemačku zbog jakog izvoza i relativno niska odvajanja za vojsku.

Merkelova je nakon sastanaka Grupe G7 i u NATO sa Trumpom 2017. godine poručila da se Evropa više ne može u potpunosti oslanjati na saveznike i da mora biti više nezavisna.

Portparol njemačke administrsacije Steffen Seibert rekao je da je u svom prvom telefonskom razgovoru nakon Bidenove inauguracije, Merkelova američkom predsjedniku čestitala dolazak na funkciju.

“Istovremeno, ona je izrazičla želju Njemačke da preuzme odgovornost u rješavanju međunarodnih zadataka zajedno sa svojim evropskom i transatlantskim partnerima”, naglasio je Seibert.

Prema njegovim riječima, Merkelova i Biden saglasili su se da su potrebni dodatni međunarodni napori da bi se izborili sa pandemijom virusa korona. On je naglasio da je zbog toga Merkelova pozdravila povratak SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

On je naveo da su lideri razgovarali i o temama iz spoljne politike, posebno povezanim sa Afganistanom i Iranom, te da je bilo govora o trgovini i klimatskim promjenama.

Merkelova je pozdravila i odluku Bidena da SAD vrati u Sporazum o klimatskim promjenama iz Pariza i pozvala ga da posjeti Njemačku čim to situacija sa pandemijom dozvoli. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje