Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Malezijska policija: U ubistvu Kim Jong-nama korišten nervni agens VX

Preuzmite sliku

Veoma otvorni nervni agens poznato kao VX korišten je u ubistvu Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, objavila je malezijska policija, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Preliminarna analiza suhih briseva uzetih sa sluznice očiju i lica Jong-nama otkrila je supstancu etil S-2-dizopropilaminoetil metilfosfonotiolat ili VX“, kazao je Khalid Abu Bakar, generalni inspektor malezijske policije.

VX je snažno hemijsko oružje koje su Ujedinjene nacije okarakterisale kao oružje za masovno uništenje. Kap na koži može biti fatalna.

Njegova proizvodnja i nagomilavanje količine veće od 100 grama je zabranjeno Konvencijom o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Abu Bakar u srijedu je rekao da su dvije strankinje, Indonežanka i Vijetnamka, za koje se sumnja da su počinile ubistvo na aerodromu u Kuala Lumpuru, bile obučene da izvedu ubistvo tako što su premazale svoje ruke otrovom i obrisale ih od obraze Jong-nama.

Malezija je službeno zatražila od Interpola da raspiše potjernicu za četiri sjevernokorejska državljanina osumnjičena da su povezani sa ubistvom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,