Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Macron uputio poziv Putinu na “hitno primirje”

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron telefonom je razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom te tom prilikom naglasio potrebu hitnog prekida vatre u Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Jelisejske palate navodi se da je Macron ruskom predsjedniku prenio zahtjev međunarodne zajednice za prekidom napada te ukazao na potrebu hitnog proglašenja primirja.

Macron je također zatražio od Putina da zaustavi napade na civile i naselja, da zaštiti cjelokupnu civilnu infrastrukturu i da osigura bezbjednost puteva, posebno prilaza južno od Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Putin je, kako se navodi, izrazio “volju da se angažuje” oko ova tri pitanja. Zahtijevajući poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, zaštitu civilnog stanovništva i pružanje humanitarne pomoći, Macron je predložio Putinu da ostanu u kontaktu i narednih dana, što je ruski predsjednik i prihvatio.

Francuski predsjednik je u posljednjih nekoliko sati imao i nekoliko telefonskih razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Macron je razgovarao s Putinom na zahtjev Zelenskog, a zatim je obavijestio predsjednika Ukrajine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je prošlog četvrtka vojnu operaciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao nezavisnost dviju enklava koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini. Napad je naišao na oštru osudu međunarodne zajednice, pri čemu su Evropska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države implementirali niz ekonomskih sankcija protiv zvanične Moskve.

Pet dana nakon što je Rusija započela vojnu operaciju protiv svog zapadnog susjed​​​​​​​a Ukrajine, danas su počeli mirovni pregovori između dvije sukobljene strane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje