Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kremlj tvrdi da Ukrajina vrši iste velike pokrete trupa kao i Rusija

Preuzmite sliku

Portparol Kremlja Dmitry Peskov izjavio je u ponedjeljak da pokreti trupa u Ukrajini nisu ništa manjeg razmjera od onih u Rusiji, posebno na liniji kontakta u Donbasu, javlja Anadolu Agency (AA).

Peskov je novinarima na dnevnom brifingu u Moskvi rekao da smjena ukrajinskih trupa u zoni sukoba dovodi do povećanja tenzija.

“U graničnom pojasu na ukrajinskoj teritoriji, te u zoni koja graniči s teritorijama samoproglašenih republika, izvode se veliki pokreti oružanih snaga Ukrajine, raznih jedinica raznih vrsta, što, naravno, dovodi do značajne eskalacije situacije”, rekao je Peskov.

Kijev je 11. februara predao notu Moskvi, zahtijevajući da objasni svrhu aktivnosti svojih oružanih snaga u blizini ukrajinske granice. Ukrajina je 13. februara zatražila sastanak zemalja potpisnica Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. “da bi se razjasnila situacija s kretanjem ruskih trupa duž ukrajinske granice”.

Komentarišući primjedbe ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji, koji je rekao da Kijev može odustati od svojih planova o ulasku u NATO, Peskov je istaknuo da to nije stav Vlade. Podsjetio da je Ustav Ukrajine učvrstio stav zemlje o pristupanju NATO-u. Dodao je da bi dokumentovano odbijanje Ukrajine da se pridruži NATO-u pridonijelo formulisanju “smislenijeg odgovora” na zabrinutost Rusije za bezbjednost.

U februaru 2019. godine je Vrhovna Rada, parlament Ukrajine, odobrio izmjene ustava koje potvrđujući kurs Ukrajine prema NATO-u. Trenutno zemlja ima status NATO partnera s proširenim mogućnostima. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,