Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kina traži od građana da nabave zalihe hrane kao dio Covid mjera

Preuzmite sliku

Kineska vlada zatražila je od građana da nabave zalihe neophodnih dnevnih potrepština kako bi osigurali dovoljno hrane dok vlasti propisuju sve oštrije mjere na suzbijanju posljednje epidemije Covida.

U obavještenju postavljenom na websiteu ministarstva trgovine u ponedjeljak navečer traži se od porodica da stvore zalihe namirnica neophodnih u svakodnevnom životu i u vanrednim situacijama”.

U direktivi se ne pominju nestašice hrane niti da li su preporuke motivirane strahovima da bi mjere protiv Covida mogle prekinuti lance snabdijevanja ili ostaviti blokirane građane u potrebi za hranom.

Kina, koja je držala svoje brojke zaraženih relativno niskim kroz strategiju nultog Covida ili zatvaranja granica, ciljanih lockdowna i dugih karantinskih perioda, sve više, međutim, usvaja oštre mjere u suzbijanju posljednje epidemije, posebno uoči Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu koje počinju 4. februara.

U obavijesti ministarstva trgovine poručuje se vlastima da poduzmu mjere na organiziranju poljoprivredne proizvodnje, održavanju neometanih lanaca snabdijevanja i osiguranju da regionalne rezerve hrane budu dovoljne i održavanju stabilnih cijena, prenosi AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,