Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kanada: U ledenoj oluji dvoje mrtvih, više od 130.000 domaćinstava bez struje

Ledena oluja koja je pogodila istočnu kanadsku provinciju New Brunswick iza sebe je ostavila dvoje mrtvih ljudi i više 130.000 domaćinstava bez električne energije, kazao je u subotu premijer provincije Brian Gallant.

“Postoje ozbiljni problemi s prenosom električne energije zbog jake ledene oluje. Zbog toga su dvije od četiri osobe u kući umrle od trovanja karbon monoksidom, pokušavajući da se ugriju generatorom. Preostale dvije osobe su na liječenju u bolnici”, istakao je Gallant, prenosi Anadolija.

On je upozorio stanovnike New Brunswicka na opasnost korištenja generatora, roštilja i otvorenog plamena u zatvorenom prostoru.

NB Power, kompanija za distribuciju električne energije, objavila je da je na terenu trenutno 300 ekipa koje rade na otklanjanu kvarova, kako bi što prije popravile linije za prenos energije.

Državne vlasti su širom New Brunswicka otvorile 39 centara za zagrijavanje i hitne slučajeve, kako bi se na taj način pokušale izboriti sa problemima nastalima zbog nestanka električne energije.

Neki od autoputeva koji New Brunswick povezuju s ostatkom zemlje su ozbiljno pogođeni olujom, a neki od njih su i potpuno zatvoreni.

Očekuje se da će se ledena oluja u New Brunswicku nastaviti još neko vrijeme. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,