Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski vojnik nožem u vrat izbo ranjenog Palestinca u kolima hitne pomoći

Preuzmite sliku

Palestinski ljekar je u srijedu rekao da su izraelski vojnici izboli i napali povrijeđene Palestince u okupiranom Tulkaremu na Zapadnoj obali, javlja Anadolu.

Radwan Blaibla, šef medicinskog sindikata Tulkarem, rekao je da je izraelska vojska zaustavila kola hitne pomoći koja su prevozila povrijeđene Palestince iz izbjegličkog kampa Nur Shams u sjevernom dijelu Zapadne obale.

“Jednog povrijeđenog je izraelski vojnik ubo nožem u vrat dok je bio u kolima hitne pomoći, što predstavlja opasnost po njegov život”, rekao je ljekar.

Naveo je da je Palestinac povrijeđen u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp.

Blaibla je kazao da je ubod nožem pogoršao njegovo zdravstveno stanje.

“Dvojica povrijeđenih su nasilno izvučena iz vozila hitne pomoći i tukli su ih nogama i kundacima pušaka”, rekao je Blaibla.

Ovaj incident opisao je kao “flagrantno kršenje humanitarnog prava”, pozivajući međunarodne grupe da smatraju Izrael odgovornim za takav čin.

Šest Palestinaca, uključujući tri tinejdžera, ubijeno je, a nekoliko drugih je povrijeđeno u napadu izraelske bespilotne letjelice u srijedu ujutro u izbjegličkom kampu Nur Shams, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Izraelska vojska je rano ujutro upala u izbjeglički kamp Nur Shams i rasporedila snajpere na krovove zgrada, izazivajući sukobe sa stanovnicima kampa, rekli su očevici za Anadolu.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe između palestinskih grupa i Izraela u Gazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje