Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izrael zatražio još 25 borbenih aviona, poznato i zbog čega

Preuzmite sliku

Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zvanično zatražilo od SAD da prodaju Izraelu još 25 borbenih aviona “F-35” koje je proizvela kompanija Lockheed Martin.

U saopštenju se navodi da će od tih aviona biti formirana treća eskadrila izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

“Ministarstvo odbrane pokrenulo je proces nabavke treće eksadrile aviona `F-35` za Odbrambene snage Izraela /IDF/. Nakon što su ministar odbrane Joav Galant i generalni direktor Ministarstva Ejal Zamir odobrili sporazum o nabavci aviona, odjeljenje Ministarstva za javne nabavke poslalo je formalan zahtjev Kancelariji za Zajednički program `F-35` u SAD, sa ciljem da se završi odobrenje i potpiše sporazum u sljedećih nekoliko mjeseci”, ističe se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva, nakon sprovođenja sporazuma, koji uključuje podršku i održavanje, ukupan broj ovih aviona u IDF biće 75. U saopštenju se dodaje da će isporuka početi 2027. godine, te da će godišnje biti isporučena tri aviona. Ministarstvo procjenjuje da je vrijednost ugovora oko tri milijarde dolara, a sve će biti finansirano iz američkih fondova za pomoć.

Izrael je odlučio da kupi avione “F-35” 2010. godine, a prva dva su dostavljena izraelskom vazduhoplovstvu u decembru 2016. godine. Izrael je do novembra 2022. godine primio 36 od 50 naručenih američkih aviona. Isporuka ostalih 14 trebalo bi da bude završena sljedeće godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,