Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Pad nataliteta moguće povezan sa zagađenjem od fosilnih goriva

Preuzmite sliku

Smanjenje stope fertiliteta može biti povezano sa zagađenjem uzrokovanim sagorijevanjem fosilnih goriva, pokazalo najnovije naučno istraživanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U studiji objavljenoj u časopisu “Nature Reviews Endocrinology” navodi se da se u posljednjih 50 godina broj živorođene djece stalno smanjivao. Premda se istraživanje fokusiralo na Dansku, ovaj trend vidljiv je i u drugim industrijalizovanim zemljama.

Istraživači navode da se jedno od desetoro danske djece rađa nakon medicinski potpomognete oplodnje, a više od 20 posto muškaraca nikada nema djecu.

Smatra se da je pad stope fertiliteta počeo na početku industrijalizacije. Stručnjaci upozoravaju da bi taj trend mogao dovesti do neuravnotežene demografije s premalo mlađe populacije koja bi izdržavala starije generacije.

“Moramo shvatiti da premalo znamo o neplodnosti u populaciji, tako da bi sljedeći korak naprijed zaista bio da otkrijemo zašto toliko mladih parova nema djece”, rekao je Niels Erik Skakkebæk, profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu i glavni autor studije, prenosi “The Guardian”.

Pad nataliteta se često pripisuje kulturnim i socioekonomskim faktorima, kao što su planirano roditeljstvo, kontracepcija i abortusi, i promjenjivu ulogu žena u društvu, budući da su obrazovanje i učešće u radnoj snazi odložili rađanje.

Umjesto toga, sve veći broj istraživanja pokazuje rastuću stopu ljudske neplodnosti zbog bioloških razloga, uključujući 74.000 godišnjih slučajeva raka testisa, nedovoljan kvalitet muških i ženskih spolnih stanica, preuranjeni pubertet i ostale malformacije.

Takav trend se ne može objasniti genetski jer se evolucija odvija u dužim vremenskim periodima, stoga istraživači pozivaju naučnu zajednicu da razmotri uticaj izloženosti okoliša toksičnim hemijskim zagađivačima iz fosilnih goriva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje