Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iskrena ispovijest Bosanca u Švedskoj: Čistio sam kanalizacije, rušio zidove i nije me bilo sramota

Preuzmite sliku

Almir Kovačević još je u Bosni iskoristio svoj talent za crtanje. Vrijedno radeći obezbjeđivao je sebi pristojnu zaradu.

Dolaskom u Švedsku nije se stidio prihvatiti svaki pošteni posao na kojem se može zaraditi.

– Došao sam u četvrtak oko 22 sata, a počeo sam raditi već u sljedeći ponedjeljak. Sve to zahvaljujući svojoj snalažljivosti i našim Balkancima koji su mi izašli u susret i pomogli u nekim poslovima. Normalno, to nije bila kancelarija, niti sam ja tražio takve poslove. I neće me nikad u ovoj državi ni zapasti. Da imam možda 15 ili 20 godina i da studiram, možda bi me zapalo, rekao je Almir, prisjetivši kako je na početku čistio, rušio zidove i ulazio u kanalizacije s maskom i kisikom.

– Nije me bilo sramota što radim, nego da je to pošteno zarađeno. Tada me nije interesiralo ni koliko ću zaraditi. Moja supruga mi je govorila da je to mala satnica, da za malo para radim tako teške poslove. Htio sam ući u taj sistem, vidjeti kako to ide, jer kad radiš tako teške poslove, kasnije ti je lakše u boljim poslovima. Sve sam radio i bilo mi je super – nastavio je Almir, otkrivši kako su ga Šveđani cijenili jer je puno radio i nije koristio socijalne programe njihove države. (Moja BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje