Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Indonezija: Šest osoba strijeljano zbog krijumčarenja droge

Brazil i Nizozemska opozvali su svoje ambasadore iz Indonezije, nakon što je ta zemlja ignorirala njihove molbe za pomilovanjem i u nedjelju pogubila šest osoba osuđenih na smrt zbog krijumčarenja droge, među kojima su i državljani te dvije zemlje.

Pet stranaca i jedna Indonežanka strijeljano je nedugo nakon ponoći, objavio je ured indonezijskog državnog odvjetnika koju prenosi agencija Reuters.

 • Joko Widodo
 • Indonežanski predsjednik Joko Widodo

  Stranci su iz Nigerije, Malavija, Vijetnama, Nizozemske i Brazila. To su prve smrtne kazne izvršene u Indoneziji nakon što je na mjesto predsjednika u oktobru prošle godine stupio Joko Widodo.

  Brazil je opozvao svog ambasadora iz Džakarte na konzultacije i objavio da će smaknuće utjecati na bilateralne odnose.

  Izvršenje smrtne kazne, koje svijet sve više osuđuje, ozbiljno utiče na odnose naših zemalja” – izjavila je predsjednica u saopćenju koje prenosi brazilska službena novinska agencija.

  Nizozemska je također opozvala svog ambasadora i osudila pogubljenje svog državljana, Ang Kiem Soeija.

  To je okrutna i nehumana kazna koja predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta” – izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

  Indonezijski predsjednik, koji je potpisao smrtne kazne prošli mjesec, zauzeo je tvrd stav o vladavini prava i prekršaje povezane s drogom.

  Indonezija je nakon pet godina ponovno započela s izvršenjem smrtnih kazni.

  Ovo je zemlja koja je prije samo nekoliko godina poduzela pozitivne korake kako bi se odmaknula od smrtne kazne, no vlasti sada usmjeravanju zemlju u suprotnom smjeru” – izjavio je direktor istraživanja Amnesty Internationala za jugoistočnu Aziju Rupert Abbott, prenosi Hina. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,