Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gantz uputio izvinjenje zbog izraelskog ubistva autističnog Palestinca

Preuzmite sliku

Izraelski ministar odbrane u nedjelju je uputio izvinjenje zbog smrtonosne pucnjave izraelske policije po nenaoružanom autističnom Palestincu.

Ubistvo Iyada Halaka, (32), u Starom gradu u Jerusalemu u subotu, izazvalo je široke osude i ponovljene kritike izraelskih snag asigurnosti zbog prekomjerne upotrebe sile

Benny Gantz, koji je također izraelski „alternativni“ premijer na osnovu sporazuma o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, uputio je izvinjenje na redovnoj sedmičnoj sjednici izraelske vlade. On je sjedio u blizini premijera Benjamina Netanyahua, koji nije pomenuo incident u uvodnom govoru.

– Istinski žalimo zbog incidenta u kome je Iyad Halak ubijen i zbog tuge njegove porodice. Siguran sam da će to biti predmetom brze istrage i da će ona donijeti zaključke – izjavio je Gantz.

Halakova rodbina saopćila je da on patio od autizma i da je, kada je bio ubijen, išao u školu za učenike s posebnim potrebama koju je pohađao.

Izraelska policija navodi u saopćenju da ga je uočila „sa sumnjivim predmetom koji je bio nalik na pištolj“. Nakon što nije poslušao naredbu policajaca da stane, oni su otvorili vatru, navodi se u saopćenju. Policijski portparol Micky Rosenfeld kasnije je izjavio da nikakvo oružje nije pronađeno.

Izraelski mediji javili su da su policajci koji su učestvovali u incidentu ispitivani po protokolu i da je advokat koji zastupa jednog od njih uputio saučešće porodici u intervjuu za izraelski Vojni radio.

Usamljeni palestinski napadač, bez jasnih veza s oružanim grupama, izveli su niz napada noževima i automobilima na pripadnike izraelskih snaga sigurnosti u posljednjim godinama.

Palestinske i izraelske grupe za ljudska prava dugo optužuju izraelske snage sigurnosti za korištenje prekomjerne sile u nekim slučajevima, ili ubijajući pojedince koje su mogli uhapsiti ili koristeći smrtonosnu silu kad im životi nisu u opasnosti.

Neki prlopalestinski aktivisti uporedili su jučerašnju pucnjavu s nedavnim slučajevima policijskog nasilja u SAD, prenosi Associated Press. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,