Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džamija u Francuskoj utočište za beskućnike i migrante

Preuzmite sliku

Džamija Mantes Sud u departmanu Yvelines, oko 50 kilometara zapadno od Pariza, otvorila je vrata za sve koji na njih pokucaju.

Džamija u Francuskoj otvorila je vrata beskućnicima i migrantima, čime je postala sigurno utočište za njih tokom hladnih zimskih dana, prenosi agencija Anadolija. U džamiji Mantes Sud u departmanu Yvelines, oko 50 kilometara zapadno od Pariza, postavljeni su kreveti za one kojima je potrebno sklonište. Uz pomoć Asocijacije As Suffa, služe se i obroci.

Ishwor, migrant iz Nepala rekao je za Anadoliju da nikada neće zaboraviti kako su mu muslimani otvorili svoja vrata tokom hladnih noći.

“Muslimani su nas ugostili. Veoma sam sretan da mogu da budem u ovako svetom mjestu”, rekao je. Predsjednik udruženja džamija Abdelaziz el Jaouhari kazao je da je ta džamija sagrađena 2015. godine, te da služi kao mjesto za molitvu, ali i kao centar znanja i društvenih aktivnosti. Tokom gradnje džamije, pojasnio je Jaouhari, imali su na umu džamije tokom ere poslanika Muhammada.

“Njegove džamije imale su tri glavne funkcije. Okupljanje ljudi, omogućavanje sticanja znanja i pružanje socijalne podrške”, kazao je. Treći sprat, koji se trenutno gradi, služiće kao centar za sticanje znanja.

“Tokom cijele godine, beskućnici mogu da dođu kod nas. Otvorili smo vrata džamije, ne samo muslimanima, već svima koji na ta vrata pokucaju”, kazao je Abdelaziz.

Prema njegovim riječima, nakon što su uputili poziv za podršku na društvenim mrežama, veliki broj ljudi se odazvao i ponudio da volontira, dok su drugi slali pomoć. Aisha Bendoukha, jedna od volonterki alžirskog porijekla, navela je da dolazi u džamiju svake subote kako bi pomogla u humanitarnom radu. Dnevno se posluže obroci za više od 150 osoba.

“Tako mi pomalo mijenjamo svijet svakog dana”, rekla je Bendoukha. Khedima Kadgam, također volonterka, kazala je da broj volontera u džamiji konstantno raste.

“Ideja da budemo od pomoći nekome daje nam motivaciju i snagu”, dodala je ona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,