Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Drastične promjene: Ovako su žene u Iranu izgledale prije 50 godina

Preuzmite sliku

Hiljade ljudi u Iranu protestuju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru. Amini je umrla nakon što je tri dana bila u komi poslije uhićenja zastrašujuće iranske policije za moral jer je neprikladno nosila hidžab.

Žene na ulicama Irana režu kosu i pale hidžabe, a broj poginulih i uhapšenih svakog se dana povećava.

Iranke su prije Iranske revolucije 1979. izgledale i ponašale se kao žene na Zapadu.

 • Fotografije nastale sedamdesetih na ulicama Irana iz današnje su perspektive gotovo nevjerovatne – djevojke i žene su šetale bez hidžaba, u suknjama i haljinama i oblačile sve ono što su željele. Na plaži su se provodile u dvodijelnim kupaćim kostimima.

  Carica u badiću

  O izgledu i ponašanju žena u Iranu prije “revolucije” najbolje svjedoče fotografije iranske carice Farah Pahlavi koja je obožavala modu i umjetnost te bila ikona svog vremena sve dok ona i njezin suprug Muhamed Reza Pahlavi nisu protjerani iz zemlje.

 • Iranska carica nosila je suknje, hlače, haljine, leopard uzorak i sve što je htjela te se bez problema fotkala u kupaćem kostimu. Istu modu pratile su i gotovo sve mlade žene u Iranu. Osim kozmetici i modi, mlade žene u Iranu imale su pristup obrazovanju i bile involvirane u gotovo svaki segment tadašnjeg društva.

 • Ovako žene u Iranu izgledaju danas.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,