Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Donald Trump pokazuje mišiće s Biblijom u ruci

Preuzmite sliku

Ukoliko savezne države ne poduzmu akciju i ne mognu zaustaviti nasilje – ja ću razmjestiti vojsku, poručio Trump.

Ako savezne države ne poduzmu akciju i ne mognu zaustaviti nasilje “ja ću razmjestiti vojsku”, rekao je američki predsjednik i dodao: “Mobiliziram sve federalne i lokalne snage, civilne i vojne, radi zaštite prava Amerikanaca koji poštuju zakon”.

“Ukoliko grad ili savezna država odbiju da poduzmu akcije neophodne za obranu života i imovine svojih građana, onda ću razmjestiti vojsku i brzo riješiti problem za njih”, poručio je Trump u do sada neviđenom obraćanju naciji, rekavši za sebe da je “predsjednik zakona i reda i saveznik svih mirnih prosvjednika”.

Mobiliziranje oružanih snaga za okončanje nasilja i nezakonja od strane predsjednika je moguće po Zakonu o pobuni koji je star 213 godina. Američki predsjednik ima pravo da dovede vojsku u glavni grad, ali druga je priča za savezne države… Vojska se može razmjestiti jedino na traženje guvernera te savezne države.

Trump je, govoreći o prosvjednicima, rekao da je riječ o profesionalnim anarhistima, Antifi, nasilnicima… Nije rekao nijednu jedinu riječ o uzrocima, jeste o povodu uz osudu ubojstva Georgea Floyda, nije govorio o potrebi reformiranja policijskih snaga i kaznenih ustanova. Uveo je policijski sat od 19 sati u glavnom američkom gradu, ali to se sinoć nije poštovalo.

 • Nekih 15-tak minuta prije početka govora policija je rastjerala, do tada, mirne prosvjednike. Korišteni su suzavac i gumeni metci. Policija je bila na konjima.

  Slikanje s Biblijom u ruci

  Nakon što je Trump održao svoj prilično militantan govor rekao je: “Sada idem da odam respekt na jako, jako posebno mjesto”. To posebno mjesto je crkva St. John, koja se naziva predsjednička crkva zato što svaki predsjednik barem jednom u mandatu moli Boga u toj crkvi koja se nalazi u neposrednoj blizini Bijele kuće. Upravo ispred te crkve prosvjednici se okupljaju predvečer radi protesta.

  Trump je pješke prošao od Bijele kuće kroz Lafayette park do crkve Sv. John, čiji je podrum sinoć bio zapaljen tijekom prosvjeda. Onda je stao ispred crkve s Biblijom u podignutoj ruci i rekao da će zemlja vratiti jača nego ikada prije … To je očigledno bila krasna prilika za slikanje, ali uz pitanje – je li Trump predsjednik samo onih građana koji drže Bibliju u ruci?

  Onda su mu se pridružili najbliži suradnici – William Barr, David Esper, Robert O`Brien, Mark Meadows, Kayleigh McEnany… Sve je trajalo kratko, nakon čega su se vratili u Bijelu kuću.

  Prve reakcije

  Guverner Illinioisa, J.B. Pritzker, kaže da odbacuje ideju da predsjednik šalje vojsku u njegovu saveznu državu.

  “On bi trebao smirivati situaciju, a ne činiti obratno”, poručio je guverner Illinoisa.

  Andrew Cuomo, guverner New Yorka, je na Trumpovu izjavu da će poslati vojsku, ako guverneri ne mognu obuzdati nasilne prosvjede, poručio: “Hvala, ali ne hvala. To što on radi je sramotno.” (Al Jazeera)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,