Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Domovi uništeni, hiljade evakuisanih: Apokaliptični požar u Meksiku uništava sve pred sobom

Preuzmite sliku

Drugi najveći požar u historiji Novog Meksika mogao bi postati još gori ovog vikenda budući da obuzdavanje širenja vatre otežavaju vjetar i suša u toj američkoj državi.

Takozvani Hermits Peak Fire gori više od mjesec dana i požar je zahvatio područje veće od grada Chicaga. Mnoge su porodice ostale bez krova nad glavom, a hiljade su evakuisane.

Očekuje se da će vjetar i skoro rekordno visoke temperature te niska vlažnost zraka dodatno potaknuti širenje požara.

Nacionalna meteorološka služba u Albuquerqueu upozorila je da se tokom vikenda očekuju vjetroviti i suhi uvjeti koji će “pogoršati našu lošu situaciju”.

Američki predsjednik Joe Biden ove sedmice je proglasio veliku katastrofu u Novom Meksiku, te je dao na korištenje federalne resurse, uključujući finansijsku pomoć za stanovnike tih područja.

Restorani i trgovine u Las Vegasu, gradu koji broji 13.000 stanovnika, su zatvoreni, a istu sudbinu dijele i škole, osim ako nisu prešle na rad samo na daljinu. “To je doslovno kao da živite pod tamnim oblakom. Uznemirujuće”, rekla je stanovnica tog grada Liz Birmingham.

“Postoje neizvjesnost i strah o tome kako će vjetrovi utjecati na požar od dana do dana. Kada ljude evakuišu iz nekog područja, ne mogu se vratiti, pa su samo zabrinuti”, rekao je predsjednik Fonda zajednice Las Vegas Elmo Baca.

Vjeruje se da je požar započeo 6. aprila i djelomično je povezan s preventivnim požarom koji je pokrenula US Forest Service kako bi se smanjila zapaljiva vegetacija. No, požar se tada spojio s još jednim šumskim požarom.

Učestalost velikih šumskih požara dramatično se povećala posljednjih decenija. U usporedbi s 1970-ima, požari veći od 40 kvadratnih kilometara sada su sedam puta češći na zapadu SAD-a, prema neovisnoj organizaciji naučnika i novinara Climate Centralu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,