Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dominikanke traže ukidanje potpune zabrane pobačaja

Preuzmite sliku

Prije gotovo dvije sedmice, grupa protestantica podigla je kamp i protestuje ispred Nacionalne palače, glavnog ureda predsjednika Dominikanske Republike.

Protestuju protiv potpune zabrane pobačaja te zahtijevaju izmjenu zakona kojom bi se dozvolio prekid trudnoće u slučaju ugroze života majke, malformacije ploda, silovanja ili incesta.

Povod protestu bile su nedavne izmjene Kaznenog zakona kojima se kriminalizira femicid, zlostavljanje, korupcija i drugi zločini, ali zabrana pobačaja je ostala nepromijenjena.

Dominikanska Republika je – uz Salvador, Nikaragvu i Honduras – jedna od četiri zemlje Latinske Amerike koja u potpunosti zabranjuje pobačaj, dok ga pojedine zemlje (Gvatemala, Paragvaj, Venezuela i Brazil) dozvoljavaju samo u izvanrednim slučajevima kao što su silovanje ili ugroza života trudnice.

Potaknute konačnom legalizacijom pobačaja u Argentini krajem prošle godine, protestantice su počele vršiti pritisak na vlast kako bi se odobrili izuzeci u kojima je pobačaj dozvoljen.

Aktualni dominikanski predsjenik Luis Abinader izrazio je slaganje s prijedlogom u ime održavanja javnog zdravlja, ali svoj prijedlog nikad nije podnio Kongresu. (voxfeminae.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje