Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica iz Australije sa samo šest godina kupila svoju prvu kuću

Preuzmite sliku

Ono što je za mnoge jedan od najtežih podviga u životu, a sve govori da će biti još teži, jedna šestogodišnjakinja iz Melburna je uspjela da obavi dosta prije vremena. Zajedno sa svojim bratom i sestrom, štedila je i kupila svoju prvu kuću.

– Moje ime je Ruby, imam šest godina i upravo kupujem svoju prvu kuću – rekla je djevojčica za australijski 7News dok je njen otac završavao papire oko kupovine. Kem je ekspert za investicije u nekretnine i rekao je kako je svako njegovo dijete uštedjelo po 2.000 dolara koje su zaradili kroz kućne poslove.

Plac sa objektom koji nije završen košta 671.000 dolara i njegova vrijednost bi trebalo da skoči još više.

– Od kako su ga kupili, vrijednost placa je skočila za 70.000 dolara, tako da su već napravili mali profit i ponosan sam na njih – dodao je Kem Meklelan.

Plan je da čekaju do 2032 godine i da onda prodaju plac, koji će do tad udvostručiti svoju vrijednost na tržištu.

 • – Planiram da ih i dalje podučavam ovom poslu, već sam im napravio plan po kom mogu uspješno da se bave investicijama u nekretnine, a za prvu kuću će morati da dijele profit – našalio se njihov otac.

  Mnogo roditelja u Australiji je zabrinuto da njihova djeca neće moći da urade isto. Na ovom kontinentu cijena prosječne kuće sa placom iznosi oko čak milion dolara. Samo prošle godine cijena nekretnina je skočila za čak 19.5 posto, što je upravo suprotno onome što je velika većina eksperata očekivala.

  Niske kamatne stope su prouzrokovale da nekretnine postanu pristupačnije u vremenu slabe ekonomske aktivnosti, pa je onda logičan odgovor tržišta bio da cijene skoče.

  Regulatorna tijela, kao što je u Australiji APRA, će intervenisati sve dok se cijene ne vrate na optimalne ili makar dok se ovaj meteorski rast ne zaustavi. (noizz.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,