Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dječak Ahmed Salayme, najmlađi oslobođeni palestinski zatvorenik, ponovo sa porodicom

Preuzmite sliku

Četrnaestogodišnji Ahmed al-Salayme, pušten je iz izraelskog zatvora u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela.

Ovaj dječak ponovo je sa svojom porodicom.

Iz izraelskih zatvora u utorak navečer oslobođeno je još 30 Palestinaca. Najmlađi zatvorenik koji je pušten ima 14 godina.

Kući u Ras el-Amudu u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) vratio se sa svoja dva rođaka koji imaju 15 i 16 godina.

Prije oslobađanja zarobljenika, izraelska policija je bila intenzivno raspoređena oko kuće porodice Selayme i izvršila je raciju u nekim stanovima u porodičnoj kući. Nekoliko sati kasnije, Ahmed, kojeg je Izrael uhapsio u maju, ponovo je sa svojom porodicom koju nije vidio mjesecima.

Ahmedova majka, Sahar Mensur al-Salayme, rekla je za Anadolu da je Ahmed uhapšen u maju jer je kamenjem gađao jevrejske doseljenike u ilegalnim jevrejskim naseljima u okupiranom istočnom Al-Qudsu.

Navodeći da je svom sinu spremala omiljena jela kada se vratio kući, Sahar je rekla: “Veoma sam sretna što je moj sin pušten. Ali ova razmjena zarobljenika je mnogo koštala – tu su hiljade ubijenih i raseljenih koji su sada na hladnoći. Nadam se da će se rat završiti”.

Sahar je navela da u Palestini niko nije siguran, pušteno je 180 palestinskih zatvorenika, ali je Izrael od 7. oktobra priveo više od 3.200 Palestinaca.

Otac Ahmed Navaf al-Salayme rekao je da je njegov sin Ahmed otišao u zatvor iz kućnog pritvora.

“Kao bivši zatvorenik, nisam mogao posjetiti svog sina. Njegova majka ne može posjetiti sina jer ima legitimaciju na Zapadnoj obali. Nismo mogli posjetiti Ahmeda dok je bio u zatvoru, iako je bio najmlađi palestinski zatvorenik”, kazao je Navaf.

Istakao je da je komunikacija sa palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima prekinuta nakon 7. oktobra, te da su sa strepnjom čekali vijesti o sudbini sina.

Rekao je da je i njegov sin bio u zatvoru Damon gdje je i on bio zatvoren prije 30 godina.

Dječak je nakon izlaska iz zatvora rekao da se situacija u zatvoru pogoršala nakon 7. oktobra. Da će biti oslobođen saznao je samo par sati prije razmjene.

Navodeći da se u zatvoru poslužuju samo dva obroka dnevno, Ahmed je objasnio da je u posljednje vrijeme prekinuta svaka komunikacija sa vanjskim svijetom, a procesi suđenja zaustavljeni.

Najviše su mu nedostajali otac i majka i želi što prije da vidi drugove u školi. Pojeo je omiljeno jelo koje mu je majka pripremila.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 7 sati po lokalnom vremenu. Oslobađanje zatvorenika odvija se u serijama, a humanitarna pauza je u ponedjeljak uvečer produžena za dva dana.

Tokom humanitarne pauze oslobođeno je 180 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, među kojima su žene i djeca, i 61 izraelski zatvorenici iz Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Više od 15.000 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj ubijenih iznosi 1.200.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,