Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čileanski predsjednik: Gaza je u goroj situaciji od Berlina 1945.

Preuzmite sliku

Gaza je u goroj situaciji od Berlina 1945. godine, poručio je čileanski predsjednik Gabriel Borić, povodom izraelskih napada u Gazi, javlja Anadolu.

Borić je prisustvovao inauguraciji predsjednika Gvatemale, Bernarda Arevala.

Naglasio je da primirje u Gazi treba postići “odmah”.

“Gaza je u goroj situaciji nego Berlin 1945. godine. Gotovo sve kuće su uništene, a 1,5 miliona ljudi nema gdje da spava, a ponestaje i hrane”, izjavio je Borić.

Istaknuo je da se većina svijeta zalaže za prekid vatre u Gazi.

“Skoro 200 Palestinaca svaki dan gubi život u Gazi. Ovaj masakr se sada mora zaustaviti. Rješenje problema između Izraela i Palestine je politički dijalog, dvodržavno rješenje okončat će ovaj problem”, rekao je Borić.

Čileansko Ministarstvo vanjskih poslova dalo je podršku Južnoafričkoj Republici u procesu za genocid koji je pokrenulo protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Čileanski predsjednik Borić je pozvao svog ambasadora u Tel Avivu na konsultacije zbog izraelskih napada u Gazi 1. novembra 2023. godine.

Čile, koji je domaćin najveće palestinske zajednice izvan arapske geografije, od oko 500.000, priznao je Palestinu kao “slobodnu, nezavisnu i suverenu državu” 2011. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje