Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivši holivudski producent ponovo osuđen za silovanje

Preuzmite sliku

Viši sud u Los Angelesu proglasio je u ponedjeljak bivšeg holivudskog producenta Harveya Weinsteina (70) krivim za silovanje, u drugoj takvoj presudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Porota je proglasila Weinsteina krivim po optužbi žene za silovanje i seksualnu penetraciju stranim predmetom, prenose američki mediji.

Porota je vijećala skoro dvije sedmice nakon čega je donijela presudu na osnovu tvrdnji neimenovane žene koja je rekla da ju je Weinstein silovao u hotelskoj sobi u Beverly Hillsu 2013. godine.

Tužioci su rekli da je koristio svoj holivudski uticaj da namami ambiciozne glumice na privatne sastanke, a zatim ih seksualno zlostavljao.

“Silovatelji siluju. Možete pogledati obrazac. Imate nepobitne dokaze o prirodi ovog muškarca i onome što je učinio ovim ženama”, rekao je tužilac Paul Thompson.

Weinsteinovi advokati rekli su da su optužbe protiv njihovog klijenta izmišljene ili su nastale sporazumno kao dio “transakcionog odnosa” s filmskim producentom. Naglasili su da nema dokaza o napadu, a advokat Alan Jackson nazvao je oštećene “tragačima za slavom i bogatstvom”.

Weinstein već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku nakon što je osuđen za druga silovanja u toj državi.

Izricanje presude u slučaju Los Angelesa predviđeno je početkom sljedeće godine. Međutim, kakva god kazna da bude izrečena, Weinstein prvo mora odslužiti trenutnu zatvorsku kaznu u New Yorku prije nego što bude prebačen u Californiju.

Holivudski producent je poznat po filmovima kao što su “Engleski pacijent” i “Zaljubljeni Shakespeare“.

Više od 100 žena, uključujući poznate američke glumice, optužilo ga je od 2017. godine za seksualna uznemiravanja, ali Weinstein odbacuje sve optužbe te tvrdi da su žene pristale na spolne odnose.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje