Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bijela kuća reagovala na izraelski napad: ”Ogorčeni smo”

Preuzmite sliku

Bijela kuća je saopštila danas da je “ogorčena” izraelskim vazdušnim napadom na Gazu u kojem je poginulo sedam radnika humanitarne organzacije Svjetska centralna kuhinja (WCK), navodeći da je predsjednik SAD Joe Biden nazvao osnivača te humanitarne grupe i izrazio mu saučešće.

“Bili smo ogorčeni kada smo saznali za napad IDF u kojem je su ubijeni brojni civilni humanitarni radnici WCK”, izjavio je portparol Bijele kuće John Kirby tokom brifinga za novinare u Washingtonu, prenosi Reuters.

Na pitanje da li će SAD osuditi izraelski vazdušni napad, Kirby je rekao da se korišćenje riječi “ogorčenje” u saopštenju Bijele kuće može okarakterisati kao osuda napada.

“Biden je rekao osnivaču WCK Joseu Andresu da će jasno dati do znanja Izraelu da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni”, izjavila je ranije danas portparolka Bijele kuće.

U udaru na lokaciju na kojoj je radila WCK poginuli su građani Australije, Velike Britanije, Poljske kao i Palestinci i dvojni državljanin SAD i Kanade, prenosi Tanjug.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ranije izjavio da je jučerašnji udar izraelske vojske u kojem su stradali radnici WCK “tragičan i nenamjeran”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,