Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ban Ki-moon: Napadi na civile Halepa zločin protiv čovječnosti

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je poručio da je užasnut posljednjim bombardovanjem sirijskog Halepa u kojem su poginule 92 osobe, te je istakao kako bi se napadi protiv civilnog stanovništva Halepa mogli okarakterisati kao zločin protiv čovječnosti.

U saopćenju iz ureda generalnog sekretara UN-a ističe se kako je Ban užasnut posljednjim zračnim napadima na civilno stanovništvo Halepa.

U saopćennju se ističe kako je generalni sekretar pročitao izvještaj o napadima i vrsti bombi koje su režimske snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu koristile s ciljem uspostave kontrole nad Halepom.

Korištenje zapaljivih bombi na civilne mete moglo bi se okarakterisati kao zločin protiv čovječnosti”, navodi se u saopćenju Ban Ki-moona. On je kazao da bi međunarodna zajednica morala poslati jasnu poruku da neće tolerisati upotrebu smrtonosnog oružja koje ne bira ciljeve.

U zračnim napadima ruskih i sirijskih režimskih aviona na civilne ciljeve u Halepu od 19. septembra poginule su 323 osobe, dok je su 1.334 osobe ranjene.

Na zahtjev SAD-a, Francuske i Velike Britanije Vjeće sigurnosti UN-a će danas održati hitan sastanak. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,